Du berättar. Jag intervjuar, lyssnar och skriver.
Tillsammans skapar vi din HISTORIA.

När tankar blir ord

Dina och målgruppens behov avgör om slutresultatet av vårt samarbete blir en enkel text, en hel trycksak, ett nyhetsbrev, en webbsida, en rapport eller en bok. Eller kanske något helt annat. Verktygen är i stort desamma, men slutresultaten varierar. Utifrån din berättelse eller frågeställning skapar vi tillsammans den historia som just du vill berätta, i den kanal som passar bäst för sammanhanget.

 

SKRIBENT OCH

SPRÅKGRANSKARE

Skribent och språkgranskare

De skrivuppdrag jag åtar mig har olika karaktär, det kan till exempel vara:

  • En nyhetstext till en hemsida eller tidning. Jag förbereder och genomför en intervju, för att sedan skriva en text.
  • Flera texter, som en del i en större helhet. Du eller någon annan är redaktör, men ni hinner inte med att skriva alla texter på egen hand. Då kan jag ansvara för de texter och intervjuer ni inte hinner med.
  • Språkgranskning.  Kanske har ni en nästan färdig trycksak med texter från flera författare, som behöver ett gemensamt språk eller en sista redigering innan ni kan lämna vidare till tryck? Jag språkgranskar gärna!

REDAKTÖR

Redaktör

Att vara redaktör är att vara projektledare. Det innebär att ha ett helhetsansvar, med allt från att ha en helikopterblick till förmågan att pilla med de små detaljerna och skiljetecknen. Ett uppdrag som redaktör kan bland annat se ut så här:

  • Du ger ut ett återkommande nyhetsbrev och inför varje nummer har vi ett redaktionsmöte och diskuterar innehållet. Sedan kontaktar jag de personr som ska intervjuas, skriver vissa eller alla texter själv, letar bilder samt kan även ansvara för digital publicering och utskick.
  • Du ska ge ut en bok eller en rapport med flera skribenter inblandade. Kanske är jag en av dem, kanske inte. Tillsammans diskuterar vi upplägget, språklig ton, formgivning och bildspråk. Sen är det upp till mig att göra en tidplan och se till att alla levererar vad de lovat, på utsatt tid.
  • Du är ansvarig för en kund-eller personaltidning, men har inte själv tid att vara redaktör fullt ut. Då kan jag vara din högra hand på redaktionsmöten och se till att produktionen flyter smidigt. Kort sagt se till att jag och övriga inblandade gör vad vi ska, på ett bra vis och på rätt tidpunkt.

Röstjobb

RÖSTJOBB

Ska du göra en presentations- eller utbildningsfilm och behöver en röst? Då kan den rösten vara min! Jag har en varm och varierad röst och pratar ”typ rikssvenska”, med vissa inslag av både skånsk och värmländsk melodi. Jag kan till exempel:

  • Agera intervjuare vid presentationsfilmer (och även skriva eget manus).
  • Vara speakerröst till olika typer av filmer (och även språkgranska era manus).
  • Vara rösten bakom din nästa utbildnings- eller presentationsfilm!
  • Eller kanske gör vi en podd tillsammans, åt ditt företag eller din förening?

KUNDER/PROJEKT

Stort eller litet uppdrag, helhet eller bara ett deluppdrag? Allt är möjligt. För mig är det lika intressant att hålla ihop en stor bok eller trycksak som att skriva en separat text eller språkgranska det andra skrivit. Att dessutom få varva skrivandet med speakerjobb är stimulerande och kul! Här kan du läsa om några av mina kunder och vad jag gjort för uppdrag åt dem.

Lunds kommuns fastighets AB (LKF)

Kundtidningen 72 kvadrat: Reportage och texter i varje nummer 2015–2022.

Års- och hållbarhetsredovisningar: Intervjuer och textproduktion till års- och hållbarhets-redovisningar för åren 2017–2023.

Kraftringen

Hållbarhetsrapport 2016: Som redaktör och skribent för denna hållbarhetsrapport tog jag klivet in i hållbarhetsrapportering på allvar. 

 

ALVESTA KOMMUN

Kommuntidningen Mera Alvesta, 2015 och 2019: Jag var redaktör och skribent till samtliga texter.

Alvesta kommunikation, digitalt nyhetsbrev till alla anställda, 5 nr per år 2015–2019: Jag var redaktör och skrev samtliga texter.

Malmö universitet

Samarbete i olika former sedan år 2000. Endagskommunikatör till en början, med fokus på korta nyhetstexter och forskarintervjuer. Allt mer stora trycksaker och uppdrag som frilanskommunikatör åt olika centrumbildningar och institut på senare år.

Institutet för hållbar stadsutveckling

Jag var institutets frilansande kommunikatör 2018–2023, vilket bestod i att vara redaktör för deras nyhetsbrev, uppdatera deras hemsida samt att vara redaktör och skribent för trycksaker och rapporter. Jag var också redaktör för  Stadsutvecklingspodden. 2023 bidrog jag till produktionen av en animerad film om samverkan och skapade en ny undersida om samverkan på institutets hemsida.

 

Centrum för fastighetsföretagande

Åt CFFF har jag bland annat gjort en uppfräschning av deras hemsida, som jag därefter löpande fyller med nyhetstexter och forskarporträtt. Jag bevakar också frukostmöten och konferenser. Våren 2020 var jag redaktör och skribent för en jubileumsbok inför CFFF:s 20-årsjubileum.

Mötesplats social innovation

Gjorde en rad olika uppdrag åt dem 2011–2018, både som redaktör, skribent och språkgranskare. Ett antal rapporter, trycksaker, nyhetstexter, dokumentation av workshops och konferenser med mera.

K2

K2 är Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Åt dem har jag under de senaste åren då och då skrivit nyhetstexter, till hemsida och  nyhetsbrev.

DIDACTA Produktionsbyrå

Ordspråk har gjort röstjobb till ett antal utbildningsfilmer, åt Gleerups Utbildning AB. Om allt från kemi och fysik till ekonomi och religion.

Mira

Ordspråk producerar regelbundet nyhetsartiklar till Miras blogg. Jag skriver även inlägg till deras Linkedin-sida. 

OM MIG

Med akademiska betyg i franska, informationsteknik, statskunskap, praktisk svenska och litteraturvetenskap skapade jag mitt eget spår mot kommunikationsbranschen.

De första tretton åren efter studierna var jag anställd, först som journalist/redaktör (på CW Communications) och sedan som kommunikatör (på Danderyds kommun och sedan på Posten). Hösten 1999 flyttade jag och familjen tillbaka till Malmö och jag startade eget – Ordspråk.

Sedan dess arbetar jag som frilansande skribent, kommunikatör, redaktör, språkgranskare och speaker åt uppdragsgivare inom näringsliv, offentlig sektor och akademi. På senare år har jag skrivit mycket om social innovation, hållbarhet, stadsutveckling, forskning samt fastighets- och bostadsfrågor.

"Vi har haft nöjet att jobba med Lotta som speaker vid flera tillfällen och hon levererar alltid proffsiga inläsningar. Att hon även kan granska texterna före inläsning är ett stort plus!"

Rickard Ax/Didacta

”Bra kvalitet och lätt att samarbeta med.”

Karin Staffansson Pauli/CFFF

"Erfaren och god skribent, koll på läget. Leveranssäker. Jag känner mig trygg att lägga jobb på Lotta, vet att hon löser det!”

Charlotte Löndahl Bechmann/Malmö universitet

”Bra lyssnare, förstår snabbt vad man vill, bra på att göra svåra texter lättförståeliga.”

Camilla Backström/Hoist Finance

”Noga, snabb, proffsig.”

Anna Landeborg/Mötesplats Social Innovation

”Kompetent, snabb, öppen, nyfiken, trevlig, glad.”

Linda Lill/Institutet för hållbar stadsutveckling

"Jag har haft möjlighet att arbeta med Lotta vid flera tillfällen under flera år och alltid funnit henne lätt att arbeta med och mycket professionell. Hon levererar högklassiga texter och tar alltid ansvar i de projekt, stora som små, som hon är inblandad i".

Johan Johannesson/Mira Network

KONTAKT

Ring, maila eller kom och hälsa på. Välkommen!

Ordspråk Lotta Solding
Kärleksgatan 2A
211 45 Malmö
Telefon: 070-207 50 22
E-post: lotta@solding.se

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.

INSTAGRAM